Diese Webseite verwendet Cookies. Durch die Nutzung der Webseite stimmen Sie der Verwendung von Cookies zu.
Weitere Informationen zu Cookies erhalten Sie in der Datenschutzerklärung.

Vereniging voor hulp en begeleiding aan jongeren in Portugal


Ervaringen / Referenties

 

02.02.2011     

[Vertaling uit het Duits] Vanaf mei 2009 neemt mijn dochter deel aan het Progresso-project. Toen ik haar in augustus voor de eerste keer ging bezoeken, kon ik al een kleine verandering vaststellen, die voor ons een grote is. We konden met elkaar praten, zonder dat we elkaar tegen elkaar gingen schreeuwen. Dat gaf een goed gevoel. Toen ik in de zomer van 2010 een paar dagen alleen met haar op vakantie ben geweest, kon ik vaststellen dat ze zich niet meer zo agressief gedraagt als thuis. Ze staat nu ook open voor mijn mening. We hebben samen een paar mooie dagen gehad. Ze houdt zich nu meer bezig met het beteugelen van haar agressiviteit en ik geloof dat het de goede kant op gaat. Ze gaat ook naar school en ze behaalt betere resultaten dan thuis. Ze denkt er nu over na, welke kant ze straks misschien op wil met werk. Dat was vóór het project helemaal geen thema. Ik geloof dat ze ook begrepen heeft, dat je zonder je in te zetten niets kunt veranderen en ook niets bereikt. En dat je geld eerst maar eens moet zien te verdienen, voordat je het weer uit kunt geven.

Marion moeder

31.01.2011

Hallo ik ben Jordi. Ik ben nu al twee jaar van huis en zo'n anderhalf daarvan onder de hoede van Progresso. De mensen van Progresso hebben me geholpen om te komen waar ik nu ben en daar ben ik ontzettend blij mee. Wat ik altijd heel bijzonder heb gevonden, en nog steeds, is de manier waarop de hun werkwijze zich aanpast aan de ontwikkeling van de jongeren. Op die manier blijf je aan de slag met de dingen die je graag wil leren. Het is echt persoonlijke hulp op maat waarbij altijd ruimte is voor vragen, overleg en/of je eigen mening. En dat is voor mij heel belangrijk geweest.

Jordi cliënt

 30.01.2011

Wij zijn de ouders van een zoon van 19 jaar met wie het twee jaar geleden slecht ging. Hij deed VWO via particulier onderwijs, gelukkig had hij zijn Havodiploma al wel. Op een gegeven moment ging hij bijna niet meer naar school en kwam zelfs amper nog zijn bed uit overdag. Hij blowde al een tijdje maar experimenteerde daarnaast ook met andere drugs. Het ging snel bergafwaarts met hem. We hadden wel hulp ingeschakeld maar dat bleek niet voldoende, diegene kon ook niet goed meer tot onze zoon doordringen. Via haar zijn we toen bij Jan Mulder van Tell-Us terecht gekomen. Onze zoon is eerst 4 maanden bij een echtpaar in Frankrijk geweest waar hij het eerst heel moeilijk heeft gehad maar waar hij veel heeft geleerd! Daarna kwam hij in een project in Portugal met meerdere jongeren en ging het zienderogen beter met hem. Hij woonde samen met anderen in een quinta, een boerderij en toen hij verder was ging hij zelfstandig begeleid wonen in het dorpje vlakbij de quinta. Hij werkte toen nog op de quinta en leerde daarnaast om zelfstandiger te worden. Dit allemaal nog steeds onder begeleiding van Jan Mulder en andere begeleiders van Tell-Us. Inmiddels woont hij in een ander wat groter dorp en heeft een paar baantjes gehad bij de plaatselijke mijn. Het gaat erg goed met onze zoon en hij komt in mei of juni van dit jaar terug naar Nederland. Hij wil hier fysiotherapie gaan doen. Wij zijn zeer te spreken over hoe Tell-Us onze zoon heeft begeleid. Het was destijds een hele grote stap om hem te laten gaan maar we hebben er nooit één moment spijt van gehad! We zijn in deze periode ook twee keer zelf naar Portugal geweest voor een familieproject samen met onze dochter. Ook dit hebben we als zeer positief ervaren! Zonder Tell-Us en Progresso hadden we dit nooit gered!!

Eelke en Maria ouders

 30.01.2011

Er is ons gevraagd om onze ervaringen neer te schrijven met Progresso / Tell-Us omdat wij een zoon hebben met licht verstandelijke beperkingen, en die inmiddels een paar jaar onder de hoede is van Progresso / Tell-Us. Onze ervaringen zijn zeer positief. De begeleiding is zeer toegewijd aan de kinderen en iedereen doet zijn uiterste best om er het beste uit te halen. Er wordt iedere keer weer vooruitgang geboekt als onze zoon terugkomt van een project bij Progresso / Tell-Us. Ook zijn we zelf diverse keren meegeweest op ouder/kind-project en er wordt daar erg veel met de kinderen gedaan: Ook heerst er een goede regelmaat. Ieder heeft daar zijn taak voor de dagelijkse bezigheden. Als je daar als jongere voor langere tijd zit, heerst er rust en regelmaat, volg je gewoon school, wordt er gewerkt op vaste tijden, incl. pauzes. Daarnaast zit ieder kind daar met zijn eigen probleem, dus wordt er per kind apart aan zijn/haar problemen keihard gewerkt zodat er daadwerkelijk vooruitgang geboekt wordt om zo te proberen het de volgende keer te voorkomen, en de kinderen leren om te gaan met hun zwakheden. Ze worden er ook erg zelfstandig gemaakt. Zo gebeurt het dat iedere dag dat de jongeren roulerend moeten koken, wassen en andere corvee werkzaamheden. Er wordt ook aan sport gedaan. Er blijft genoeg vrije tijd over in het weekend die ze zelf mogen invullen. Ook worden er in de weekenden leuke dingen gedaan met de jongeren. Ook hun gezondheid en algehele gesteldheid wordt goed in de gaten gehouden. En ook een halfjaarlijks bezoek aan de tandarts wordt niet vergeten. Er is 24-uur p.dg begeleiding aanwezig, altijd. Wij laten ons kind met een gerust hart achter bij Progresso / Tell-Us omdat we weten dat het daar in zeer goede handen ligt.

Fam. Stakenburg

 28.07.2010

[Vertaling uit het Duits] U en uw collega’s hebben van 26-8-2008 tot 30-6-2010 intensieve pedagogische zorg verleend aan mijn pupil. Het is voor mij belangrijk om u, als eindverantwoordelijke, en ook uw collega’s, op deze manier te bedanken en te complimenteren. Monika was een 16-jarige delinquente, met 28 veroordelingen op haar naam en aanleg voor drugsverslaving. Ze lijdt aan een persoonlijkheidsstoornis. Dankzij de meer dan gemiddelde persoonlijke inzet van uw team, uw ervaring en uw vakkundigheid, konden de doelstellingen in het geval van Monika bereikt worden. Voor mij was het een indrukwekkende ervaring te kunnen samenwerken met uw team van sterk geëngageerde vakmensen. Ik zal u graag verder aanbevelen.

Met vriendelijke groeten, M. Ditges / afdelingsmanager / Jeugd Bureau Düsseldorf [De naam van de cliënt werd gewijzigd]

 26.11.2009

[Vertaling uit het Duits] (...) Het dagelijkse leven van de jongeren is duidelijk gestructureerd en daar wordt met adequate strengheid de hand aan gehouden. De dagstructuur wordt bepaald door taken waarop de jongeren worden afgerekend, school, sport, terugkerende dagelijkse plichten en vrijetijdsactiviteiten. De jongeren doorlopen een omvangrijk programma dat uit een aantal fasen bestaat. Als ze goed meewerken en vooruitgaan in hun gedrag kunnen ze bepaalde privileges, meer bewegingsvrijheid en een grotere verantwoordelijkheid verkrijgen. Belangrijk onderdeel van het totale concept is de inzet van de ouders. Er vindt nauw overleg per telefoon en e-mail plaats. Daarnaast komen de ouders ongeveer ieder kwartaal naar Portugal om een week met hun kinderen door te brengen. In deze periode wordt aan gezamenlijke projecten met concrete doelstellingen gewerkt, die door de zorgverleners worden begeleid en aan het eind geëvalueerd. De jongeren volgen een individueel schooltraject, in het kader van de “Flex-School“. Hier kunnen ze zich voorbereiden op eindexamens van verschillende schooltypen.(...) Het begeleidingsconcept en de pedagogische interventies in de woongemeenschappen van de jongeren vormen een logisch geheel en zijn doelgericht. Het consequent de hand houden aan een gestructureerd dagprogramma met heldere regels is uitstekend en wordt op deze manier in Sachsen-Anhalt nog niet toegepast. De manier waarop pedagogen en niet-pedagogen (werkmeesters, technici, paardrij-instructeurs, enz.) met elkaar samenwerken maakt het mogelijk van alle kanten tegelijk invloed uit te oefenen op de jongeren. Een ander voordeel komt tot uiting in de locatie van de zorgverlening. De geïsoleerde ligging van de woongemeenschappen maakt het lastig te ontsnappen. De jongeren kunnen zo een confrontatie met hun eigen problematiek nauwelijks uit de weg gaan. Doordat de begeleiders meertalig zijn en de jongeren uit Duitsland en Nederland voortdurend contact met elkaar hebben, breidt de taalkennis van deze jongeren zich snel uit en ontstaat er begrip voor andere culturen en landen. De leiding en de medewerkers werken op professionele en transparante wijze en de schriftelijke verslaglegging voldoet aan een hoge standaard.

V. Franke / Jeugd Bureau Halle

 

 

 

 

[naar boven]